top of page
  • Foto van schrijverInge Dubois

Glorietijden in Amman.



Zondag 5 juni 2022.


We zetten geen wekker want gisteren was een uiterst lange dag. Het is iets voor negen als we alle drie wakker worden. We willen deze ochtend eerst eens naar de grote moskee en checken nog even waar die zich juist bevindt. Het bleek toch wat te ver te zijn om te voet te gaan en dus zoeken we een alternatief dichter bij ons logement. De moskee die we uitgekozen hebben blijkt dan uiteindelijk in grote verbouwing te zijn. Ach, er komen nog wel kansen en het is nu ook niet zo dat we nog nooit een moskee aan de binnenkant gezien hebben. Een beetje verderop staat één van de oudste huizen van Amman, the Duke's Diwan, oorspronkelijk een overheidsgebouw daarna een hotel en finaal het postgebouw. Via een mooie blauwe deur kom je langs een steile trap binnen in het huis. Je waant je onmiddellijk in de beginjaren van de twintigste eeuw. Wat is het hier fotogeniek. Ook de uitzichten vanop de kleine balkonnetjes zijn werkelijk prachtig. Amman heeft zijn hoogtepunt gekend in deze periode. De sfeer doet me ook een beetje denken aan de mooie huizen in Tbilisi. Helemaal ons ding!

Even verderop is er een bank waar ik binnen stap om cash af te halen. Ik word doorgestuurd naar de ATM, maar deze blijkt niet te werken. Een paar ATM’s later zal ik uiteindelijk pas de som hebben die we graag willen meenemen tijdens deze roadtrip. Hoewel je zeker ook met bankkaart kan betalen zijn er toch nog een aantal plaatsen waar cash vereist is. Het is dus verstandig om in de hoofdstad voldoende geld af te halen. In onze voorbereiding hadden we ook gelezen dat je in het museum of signs kan langsgaan om oude uithangborden van de glorietijd van Amman te bezichtigen. De man die ons welkom heet blijkt ook de eigenaar te zijn. Hij staat op foto's aan de ingang. Zo'n 60 jaar geleden heeft hij beslist om deze borden te verzamelen en ondertussen heeft hij er een klein museum van gemaakt. Absoluut de moeite om eens door te lopen. Ook van hieruit heb je opnieuw een mooi zicht over de stad.

Motaz, eigenaar van onze Airbnb had ons laten weten waar je de beste falafel van de stad kan eten. Toevallig passeren we er te voet rond het middaguur dus dat is een perfecte stop en we installeren ons op plastic stoeltjes tussen de locals en krijgen fantastische falafelballetjes met de gekende garnituur, zoals daar zijn brood, tahin, humus, tomaatjes en uiteraard altijd wat gepekelde groenten erbij.

Na onze lunch wandelen we terug naar onze kamer om wat uit te rusten en ons te verfrissen. Amman is bloedheet, maar ik kan het best wel goed verdragen. Na onze siësta gaan we eerst langs bij “Wild Jordan adventures” waar we uitleg vragen over de canyoning die we morgen willen gaan doen. Zoals ik al gelezen had moet je voor de canyoning van Wadi Al Mujib 18 jaar zijn. Fé wordt in minder dan een maand 18, maar de jongens aan de receptie laten weten dat ze eigenlijk best wel streng zijn omdat de overheid dit zo bepaalt. We beslissen om er morgen toch eens naar toe rijden en te zien hoe we dit eventueel kunnen omzeilen. We zullen wel zien wat mogelijk is. Sowieso hebben we onderweg nog een paar mooie bezienswaardigheden en is er ook een alternatief voor een canyoning in de buurt van Kerak. We drinken er een gezond sapje en genieten van het uitzicht over Amman. We zetten onze weg verder richting rainbow Street en houden regelmatig halt in een leuk winkeltje. Rainbow Street zelf valt ons wat tegen. Er is hier en daar wel een leuk restaurant of café, maar al bij al stelt het niet zoveel voor. Na een Turkse koffie en een theetje houden we een taxi tegen om ons naar het modernere deel van Amman te brengen. De taxi is hier de beste manier als je je naar de andere kant van de stad wil verplaatsen. Openbaar vervoer is hier niet echt aanwezig behalve een paar schoolbussen.

We laten ons afzetten aan een grote shopping mall naast de moskee die we deze ochtend wilden bezoeken. Omdat het al na 16 uur is is het niet meer mogelijk om deze nog te bezoeken, maar we slagen er toch in om een paar mooie foto's te maken van de prachtige blauwe koepel. In de shopping mall amuseren we ons met de aankoop van een paar dingen die we nodig hebben tijdens onze vakantie. Het is ruim 19 uur als we terug op onze kamer zijn. We nemen alle drie een douche, ruimen wat op en maken alvast wat onze valiezen want morgen vertrekken we hier vroeg in de ochtend. Onze Airbnb is echt perfect gelegen en een absolute aanrader voor iedereen die Amman wil bezoeken.

Om 21 uur hebben we gereserveerd bij restaurant Sufra. Gelegen langs rainbow Street en vlak bij diverse ambassades is dit echt een iconische plek. Wat een prachtig huis met anex tuin en uitzicht over de stad! Heel blij dat we hier al een aantal weken terug een reservatie hebben kunnen maken. De fantastische sfeer en het heerlijke eten zorgen ervoor dat we een zalige avond hebben. Bij vertrek laat de eigenaar ons nog zien dat hij al best wat “famous” People op bezoek had. Hij neemt ons mee naar een muur met allemaal foto’s waarop beroemde mensen staan zoals Will Smith of Rowan Atkinson.

Als afsluiter voor ons weekendje Amman gaan we nog iets drinken in een van de vele rooftopbars in Rainbow Street. Amman heeft me meer gegeven dan ik ervan verwacht had. Op naar de rest van Jordanië!


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page