top of page
  • Foto van schrijverInge Dubois

Een dagje verlof op vakantie.



Donderdag 9 juni 2022


Tijd voor een dagje "dolce farniente"! Uitslapen zonder wekker, tegen 9:30 naar het ontbijtbuffet en voor de rest van de dag gewoon chillen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om ons verslag verder af te werken en Nico helpt me om de fouten die Google speech nog schrijft te corrigeren. Fé kijkt naar 'Indiana Jones and The last crusader' die opgenomen werd in Petra. We communiceren nog even met het thuisfront en voor de rest is het een dagje van zwembad lekkere lezen en lekker eten. Om 19 uur hebben we afgesproken aan het huis van de vader van Khalid, hoewel huis in deze niet echt de juiste term is.

Wanneer we daar aankomen is zijn vrouw daar ook. We worden opnieuw hartelijk onthaald op de Bedouin-wijze met een kopje thee gemaakt op het houtvuur. Plots belt Khalid naar zijn vader met de vraag om aan ons uit te leggen hoe we tot bij de plaats van de barbecue kunnen rijden met onze eigen auto. Wanneer we daar aankomen staat hij al van ver te zwaaien.

Hij heeft twee vrienden mee gebracht die samen met hem de barbecue zullen bereiden voor ons. Het vuur brandt al volop en het eten ligt verpakt in aluminiumfolie in de kooltjes. Het wordt een amusante avond met veel gesprekken over hun cultuur en die van ons. Ook de vader komt nog toe met zijn Bedouin car en zorgt uiteraard opnieuw voor het nodige entertainment. Hij is en blijft een fenomeen. Na het eten haalt hij plotseling allerlei traditionele kleren uit zijn auto en begint hij te dansen. Hij nodigt Fé en Nico uit om met hem mee te doen. Zelf ben ik blij dat ik kan blijven zitten want mijn maag ligt wat overhoop. Het eten zelf is echt lekker. We krijgen kip met allerlei groenten en aardappelen voorgeschoteld en Waffa, de vrouw van Khalid, heeft daar ook nog lekkere rijst bij gekookt.

De twee vrienden van Khalid brengen echt wel meerwaarde op deze avond. De ene heeft enkele jaren in Abu Dhabi gewoond omdat zijn ex-vrouw piloot was voor Ethihad Airways, de andere leek op het eerste gezicht een meer moderne man, niet gehuld in traditionele kledij, maar bleek uiteindelijk wel diegene te zijn met de meest traditionele opvattingen. Zo begon hij op een bepaald moment over het feit dat er echt mensen zijn die geloven dat de mens afkomstig is van de aap en niet door God geschapen is. Het was ook hij die ons wou uitleggen waarom vrouwen niet echt deelnemen aan het openbare leven in Jordanië. De mannen willen hen als een stuk goud beschermen. Nochtans zijn ze hier al iets meer vrij dan in de omliggende Arabische Staten. Beide mannen zijn, net als Khalid, ook werkzaam in het toerisme zoals ongeveer iedereen die hier woont. De ene heeft een ezel waarmee hij zo'n 3 dagen per week toeristen naar de Monastry brengt, de andere heeft een aantal kamelen waarmee hij tours maakt met de toeristen. Die met de ezel werkt drie dagen per week en vindt dat zelf voldoende. Hij zou meer kunnen werken maar heeft dat niet nodig. Hij wil liever genieten van het leven. Ook dat is Bedouin. Naar het einde van de avond komen er nog verhalen naar boven welke grote wereldleiders ze hier al ontmoet hebben in Petra. Zo krijgen we foto's te zien van een bezoek van Barack Obama. Ook Poetin en Sarkozy hebben ze gezien. Net als Queen Elisabeth en Queen Rania. Die twee laatste zijn hier bijna incognito gekomen zonder al te veel bodyguards. Dat was best wel bijzonder want eerst hadden ze hen niet herkend.

En het moest er nog van komen, de vader van Khalid, heeft al grappend nog 10 kamelen geboden voor Fé. Nee dankjewel. We krijgen te horen dat je in de moslimtraditie accepteert om je dochter te laten trouwen met een man als je als vader van deze man een handjevol suiker aanneemt en hiervan eet. Polygamie is in Jordanië nog altijd toegestaan maar het wordt in de jongere generatie minder toegepast. Je ziet ook het aantal kinderen verminderen.

Rond halfelf is het tijd om definitief afscheid te nemen van Khalid en zijn vrienden. Het is een hele waardevolle ontmoeting geweest waar we nog lang met veel warmte aan zullen terugdenken.

Zelf ben ik blij dat ik uiteindelijk in mijn bed lig met een geneesmiddel voor mijn maag en darmen. Hopelijk morgen beter want Wadi Rum wacht!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page